dinsdag 29 mei 2012

10 Bijzondere Zeebewoners

Hoe een vis eruit ziet weet iedereen wel.  Gemakkelijk genoeg! De zeeën en oceanen hebben echter ook bewoners die opvallen door hun schoonheid, hun groteske uiterlijk of er gewoon raar uitzien.
Kijk maar eens naar deze 10 bijzondere zeedieren  met foto's en twee prachtige filmpjes.

degenkrab, een bijzondere zeebewoner
1. De Degenkrab is een bijzonder dier. Het heeft blauw bloed en zijn stamboom gaat zo'n 350 miljoen jaar terug.
De Degenkrab is een levend fossiel, dat er nog net zo uitziet als zijn verre, verre voorouders. Degenkrabben  komen vooral voor in Zuid-Oost Azië in jagen in ondiep kustwater op kleine krabbetjes en zo.

blobvis, een bijzondere zeebewoner
2. Om de waterdruk te kunnen weerstaan heeft de Blobvis een gelatine-achtig lichaam. Hij leeft namelijk in diep water vlak bij Tasmanïe. De vis wordt nogal eens als bijvangst gevangen door sleepvissers, die met hun net over de bodem schrapen. Eenmaal aan de oppervlakte zakt hij als een plumpudding in elkaar. Dat geeft een grappig effect, maar het is minder leuk dat vanwege die visserij de Blobvis langzaam maar zeker aan het uitsterven is.
 
vampierinktvis, een bijzondere zeebewoner3..In de diepzee woont deze inktvis die de angstaanjagende naam 'Vampierinktvis uit de hel' meekreeg. Waarom weet eigenlijk niemand, want het dier wordt maar 30 cm lang en heeft geen giftanden of zo.  De Vampierinktvis  heeft iets buitenaards met zijn lichtsensoren op zijn kop en aan de punten van zijn tentakels. Dit zijn verdedigings-wapens tegen aanvallers. Door flitsen en knipperen brengt hij ze in verwarring en als dat niet genoeg is, stoot hij een lichtgevende wolk uit die wel 10 minuten kan blijven gloeien. Tijd genoeg dus om een veilig heenkomen te vinden.


koboldhaai, een bijzondere zeebewoner4. De Koboldhaai kent een leuk kunstje: Als hij een prooi wil vangen, koppelt hij zijn kaken los van zijn schedel, waardoor zijn gebit als het ware naar buiten vliegt. Praktisch als je neus nogal lang is, zoals bij deze haai het geval is. Van deze diepzeebewoner is niet zo veel bekend. De eerste keer dat een mens een Koboldhaai zag was in1897 toen een Japanse visser hem aan de lijn kreeg. Sindsdien zijn er nog maar enkele ontmoetingen geweest met deze haai.




5. De Zeedraak is een elegante bewoner van de koraalriffen bij Australië. Hij dankt zijn naam aan zijn uiterlijk dat wel wat weg heeft van een lief draakje. Hij wordt ook wel Rafelvis genoemd vanwege rafelige uitgroeisels die dienen als camouflage. Zeedraakjes blijven altijd in de buurt van zeewier en hebben eigenlijk geen natuurlijke vijanden. Behalve de mens. Ze zijn zo mooi om te zien dat  ze nog al eens worden meegenomen om thuis in een aquarium terecht te komen. Dat mislukt vrijwel altijd, want Zeedraakjes hebben, net als hun neven Zeepaardjes, een delicate gezondheid.
Maar goed, tijd voor iets moois: De paringsdans van twee Zeedraakjes:



Japanse reuzenkrab, een bijzondere zeebewoner6. Als je bang van spinnen bent, zul je deze knaap liever niet tegenkomen. Ik heb het over de Japanse Reuzenkrab, ook wel Spinkrab genoemd.Met een spanwijdte van bijna 4 meter is het een afschrikwekkende gigant. Zoals de naam al zegt leeft de Spinkrab in het kustwater van Japan. Op een diepte van 200 meter scharrelt hij over de zeebodem en doet zich daar tegoed aan alles wat eetbaar is. Lokale vissers jagen op de Reuzenkrab. Niet alleen om het vlees, wat niet zo smakelijk is maar vooral voor de souvenirhandel. Er zijn verhalen in omloop dat het monster ook mensen zou aanvallen, maar dat is een fabeltje.


Voelsprietvis, een bijzondere zeebewoner
7. Voelsprietvissen zijn meesters in vermomming. Soms is het niet eens duidelijk dat het om een vis gaat en niet om een stuk koraal, zeewier of iets dergelijks. Ze leven in ondiep water waar ze hun prooivissen lokken met bewegende sprieten op hun kop. Zo lijkt het dat er een lekker hapje in het water zweeft. Voelsprietmannetjes zijn aartsluie wezens, die allen aan seks denken. Ze hebben zelfs geen spijsverteringkanaal. Zo gauw ze uit het ei komen gaan ze op zoek naar een vrouwtje, bijten zich vast is haar zij en beide worden letterlijk één. Na enige tijd is het mannetje verschrompeld tot een geslachtsklier die reageert op de hormonen in het bloed van het vrouwtje.

viperfish, een bijzondere zeebewoner
8.De Viperfish is een diepzeebewoner. Hij leeft op een diepte van zo'n 1800 meter, waar het zonlicht allang niet meer doordringt. Veel weten we niet van dit monstertje met zijn enorme lange tanden, want gevangen vissen sterven meestal binnen een paar uur.  De naaldscherpe tanden zitten de Viperfish behoorlijk in de weg als hij een prooi wil pakken. Om dat te kunnen doen moet hij zijn bek ver open kunnen sperren. Dat lukt de Viperfish door de eigenaardige constructie van de eerste halswervels waardoor hij zijn schedel naar achter kan gooien en zo zijn bek enorm kan openen.  Dan moet hij wel snel eten, want door deze actie wordt zijn bloedsomloop én zijn ademhalingsorganen afgekneld. De Viperfish loert op kleine vissen, die 's nachts het plankton naar de oppervlakte volgen en dan, voldaan, weer naar de diepzee afdalen. Om zijn prooi te kunnen spotten heeft de Viperfish lichtgevende cellen in zijn ogen, die als een soort zoeklicht functioneren.

bidsprinkhaankreeft, een bijzonder zeedier
9. De Bidsprinkhaankreeft is een venijnige rover die in het koraalrif leeft. Hij heeft scherpe klauwen waarmee hij kleine vissen en slakken doodt. Daarnaast is de bidsprinkhaankreeft (mooi scrabblewoord trouwens) uitgerust met twee knuppels waarmee hij de schelp van mossels en andere onfortuinlijke schaaldieren breekt. Hij gebruikt deze wapens zó snel, dat ze een kleine tsunami veroorzaken waardoor de prooi helemaal gedesoriënteerd raakt. Sommige familieleden van de bidsprinkhaankreeft zijn heel kleurrijk en worden daarom nogal eens in aquaria gehouden. Dat is niet zonder gevaar, want met zijn knuppels breken ze gemakkelijk dun aquariumglas! Bidsprinkhaankreeften zijn intelligente, sociale dieren die via fluoriserende delen op hun lijf met elkaar communiceren. Hun ogen zijn de meest complexe van het dierenrijk. Zij kunnen meer kleuren onderscheiden dan wie dan ook.

10 Als laatste een filmpje uit de diepzee. Als een discolicht zweeft daar een lichtgevende ribkwal op zoek naar voedsel. Het is een lid van de ribkwallenfamilie, die door bepaalde eiwitten in zijn gelatineachtige lichaam in staat is licht te geven. Je hebt blauwe, gele, rode, groene kwallen, maar deze is toch wel de mooiste vind ik.




bronnen: wikipedia, fishindex, wondersworld, youtube

donderdag 17 mei 2012

Het Verschil. Wonen

Iedereen woont wel ergens. Al naar gelang je inkomen of omstandigheid woon je comfortabel of juist niet. Verschil mag er best wezen,  maar je kunt ook asociaal overdrijven.


Het verschil Wonen Het duurste huis van de wereld. foto: New York Times
Het duurste huis ter wereld  is een flatgebouw van 173 meter hoog, gebouwd in het centrum van Mumbai, India. Er woont slechts één gezin van 5 personen. De eigenaar is multimiljardair Mukesh Ambani, een Indiaase zakenman. Voor Antila , zoals zijn nieuwe woonst heet, moest hij 2 miljard euro op tafel leggen. Daarvoor kreeg hij dan ook een gebouw met parkeergarages, heliplatforms, zwembaden bioscopen, een ballroom, daktuinen en fitnessruimtes. Natuurlijk ook privé vertrekken voor elk lid van zijn gezin met alles erop en eraan. Hij is nog niet verhuisd naar zijn nieuwe onderkomen en woont voorlopig nog in zijn flatje van 14 verdiepingen aan de rand van Mumbai.

Waarom de familie aarzelt met de verhuizing naar hun nieuwe adres is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk ligt het aan de architectuur van het gebouw. Die is volgens de Vesta Shastra, een soort Feng Shui zeg maar, helemaal verkeerd. Daardoor mist de flat de noodzakelijk geachte harmonie met als gevolg negatieve energiestromen.
Ook zonder de Indiase Vesta Shastra filosofie ben ik het daar wel mee eens, want het goedkoopste huis van Mumbai zie je hier en eigenlijk zou zoiets niet mogelijk moeten zijn.

het verschil krot in de sloppenwijk van Mumbai. foto: Reuters

bron: New York Times

zaterdag 12 mei 2012

Moederdag

Morgen worden moeders in het zonnetje gezet. Jammer genoeg kan ik mijn eigen moeder niet meer in de bloemetjes zetten, want ze stierf 20 jaar geleden. Maar moeders zijn van overal en alle tijden


vrijdag 11 mei 2012

De ijsheiligen zijn in het land

De ijsheiligen zijn weer in het land. Wie zijn toch die ijskoude sinten en waarom heten ze zo?

In meteorologie onderscheidt men op vrij vaste tijden terugkerende weersituaties, de singulariteit van het weer.
De periode tussen 11 en 14 mei is zo'n singulariteit, die we de IJsheiligen hebben genoemd, naar de naamdagen van heiligen zoals dat in vroeger tijd de gewoonte was.
Het is de periode rond half mei die de grens trekt tussen winters weer met nachtvorst en de zomer, waarin de kans op nachtvorst bijzonder klein is.
Het is dus niet zo, dat het half mei altijd kouder is dan normaal!

De heiligen waarom het hier gaat zijn:

Servatius van Maastricht
afb. Heiligennet
11 mei Mamertus 
Een Franse bisschop uit de 5e eeuw. Hij is ook de patroonheilige van herders en brandweerlieden. 
12 mei Pancratius 
Een Romeins martelaar uit de 4e eeuw.
13 mei Servatius van Maastricht
De oudst bekende bisschop van Nederland.
14 mei Bonifatius van Tarsus
Romeins martelaar uit de 4e eeuw.



 In oost Europa rekent men ook Sophia tot de ijsheiligen. De feestdag van Koude Sophie, zoals ze ook wel wordt genoemd, is op 15 mei.

donderdag 10 mei 2012

Film Top 5 April


Wat het weer betreft was april een sof maand, geen weer dus om 's avonds buitenactiviteiten te doen. Als troost konden we wel veel films kijken en daar hebben we dan ook van genoten op een enkeling na. Treurig dieptepunt was voor ons "The season of the witch", een film van over een zogenaamd door de duivel bezeten vrouw (natuurlijk) die door koene ridders uit de klauwen van satan werd bevrijd. Nou ja.

Gelukkig waren er meer inspirerende, aantrekkelijke, grappige films die het aankijken meer dan waard zijn. Een beetje moeilijk kiezen, maar hier is onze top 5 van april:


1. The boy in the striped pyama's (2008) GB/USA

Drama / Oorloggeregisseerd door Mark Herman
met David Thewlis, Vera Farmiga en Asa Butterfield
Prachtige anti oorlogsfilm over de gevolgen van discriminatie en (joden)haat. Het verhaal draait om Bruno, de 8 jarige zoon van een kampcomandant. Hij weet niet wat zijn vader doet, want daar wordt binnen het gezin niet over gesproken. Pappa is soldaat, dat is voor Bruno voldoende. Als het gezin verhuist van Berlijn naar een plek op het platteland is het enige wat hem opvalt dat er helemaal niets te doen is en dat er een boerderij in de buurt is met een hek er omheen waar iedereen in een pyama loopt.. Nieuwsgierig geworden gaat Bruno op onderzoek uit en sluit vriendschap met een even oude jongen aan de andere kant van het hek. Dit heeft grote gevolgen.


2. Eastern Promises (2007) GB/Can/USA

Thriller
geregisseerd door David Cronenberg
met Viggo Mortensen, Naomi Watts en Vincent Cassel

Wat zou je doen als je toevallig een dagboek in handen krijgt dat van levensbelang is voor een Russische gangster familie? Het gebeurt Anna, een verpleegster die zich over het dagboek ontfermt van een vrouw, die stierf bij de geboorte van haar dochter. Anna gaat op zoek naar familie van het weesje en komt zo in contact met Nicolai, een van de gangsterleden. Er ontwikkelt zich een spannend verhaal met een mooie mix van liefde, geweld, mededogen, humor en nietsontziende brutaliteit.
Het verhaal is  realistisch en goed uitgewerkt en de acteurs spelen hun rol overtuigend.  Al met al een spannende thriller die tot het einde blijft boeien.


3. The Guardian (2006) USA

Drama/Actie
geregisseerd door Andrew Davis
met Kevin Costner, Ashton Kutcher en Melissa Sagemiller

Mooie film over het werk van reddingszwemmers op zee, Met prachtige beelden, bloedstollende acties en een persoonlijke verhaallijn. Kevin Costner speelt de rol van een reddingszwemmer, die met zijn team verongelukt. Hij overleeft het, maar kan voorlopig niet meer op zee werken. Daarom wordt hij instructeur van een nieuwe lichting redders, tot ze hem vragen om met een onervaren man een gevaarlijke klus te klaren,  Naast het goed uitgewerkte drama, dat nergens sentimenteel wordt,  geeft de Guardian je ook een beeld van  de keiharde opleiding tot reddingszwemmer..


4. Company men (2010) GB/USA

geregisseerd door John Wells
met Ben Affleck, Tommy Lee Jones en Chris Cooper

Boeiend verhaal over mensen die hun goede baan verliezen met de status die daarbij hoort en over graaiers die elk moreel besef kwijt zijn geraakt door hun drang om almaar rijker te willen worden. Een film over een niet zo fraaie kant van het leven, waarin het vermogen om te kunnen incasseren en doorzetten heel belangrijk is.

5. Up in the Air (2009)Verenigde Staten

Komedie / Drama
109 minuten

geregisseerd door Jason Reitman
met George Clooney, Anna Kendrick en Vera Farmiga

Een luchtig drama of een serieuze komedie, we kwamen er niet helemaal uit. Helemaal niet erg, want de film is gewoon leuk om naar te kijken. Het verhaal gaat over Ryan, een crisismanager die als ondankbare taak heeft mensen hun ontslag aan te zeggen. Hij is er een meester in en verdient dus ook navenant. Maar ook zijn firma ontkomt niet aan bezuinigen en als een jonge medewerker het lumineuze idee heeft om het werk virtueel te doen, is het afgelopen met de vliegreizen. En dat is jammer, want hij heeft inmiddels wel een mooie vrouw ontmoet. Net als je denkt dat het einde net zo voorspelbaar zal zijn als van alle romantische komedies,  gebeurt er iets.




Stapelkorting!

woensdag 9 mei 2012

Zelf oesters rapen in Zeeland

Zeeuwse oesters
Oesters zijn dé lokale culinaire specialiteit van Zeeland. Het is natuurlijk altijd een feestje om oesters te eten maar het is nóg leuker om ze ook zelf te rapen. En dat kan in Wemeldinge, onder begeleiding van ervaren gidsen.




Je gaat op pad met een ervaren gids van Nationaal Park Oosterschelde.Tijdens een anderhalf tot twee uur durende tocht langs de  Oosterschelde laat hij je zien  waar de oesters voor het oprapen liggen en hoe je te werk gaat.. Ook krijg je interessante informatie over het Nationaal Park en natuurlijk de oester.
Krukel
Tijdens je zoektocht langs de Oosterschelde  verzamel je niet alleen oesters, maar ook ook wieren, kokkels, krukels en mossels. Deze worden direct vers bereid langs de kant van het water en kun je alles proeven onder genot van een glaasje Prosecco.

Wie nog meer over oesters te weten wil komen moet naar Yerseke. In Yerseke is in april  ‘de Oesterij’ geopend. Een mooi nieuw informatiecentrum op een historische locatie, bij de oude oesterputten van Yerseke. Na een periode van renovatie en restauratie is hier nu de mogelijkheid om bezoekers op een gezellige vrijblijvende manier kennis te laten maken met de schaal- en schelpdiercultuur en de heerlijke producten
Zeesla

De data van de volgende oester-excursies zijn:
26 mei: 14.00 uur
3 juni : 10.30 uur
22 juli: 13.30 uur
18 augustus 10.30 uur
en 22 september 14.00 uur

Voor groepen zijn er ook op aanvraag extra excursies mogelijk.

Je moet wel reserveren via: info@hotelwemeldinge.nl of 0113 621551

Hotel Wemeldinge is een gemoedelijk hotel in Wemeldinge met speciale focus op Zeeland en de Oosterschelde
Voor meer informatie zie www.hotelwemeldinge.nl

zaterdag 5 mei 2012

Insecten op het menu



insecten op het menu
pastaschotel met insecten
foto: Margriet van Stratum
Twee jaar geleden schreef ik hier over het prille begin van insecten op het menu van de Westerse mens. In mijn post van 18 april meldde ik de uitgave het insectenkookboek en nu heb ik voor de eerste keer kunnen genieten van enkele hapjes waarin insecten zijn verwerkt. Het is net als met het inzaaien van een nieuw gazon: het begint met enkele grassprietjes n voor je het weet is de hele grasmat groen.
Insecten als voedsel zijn bezig aan een opmars en hoewel veel mensen er nog van griezelen gaat dat echt veranderen. Insecten zijn namelijk heel voedzaam en erg lekker. Dat mocht ik deze week ervaren tijdens een proeverij in Anderlecht, een deelgemeente van Brussel.

Welke insecten

insecten op het menu
gevriesdroogde sprinkhaan
foto: Margriet van Stratum
De insecten die nu her en der op de markt komen zijn gekweekt en daarna gevriesdroogd, waardoor de kwaliteit is gewaarborgd en ze lang bewaard kunnen worden.
Sprinkhanen, meelwormen en buffalowormen zijn de meest gekweekte eetbare insecten. Er zullen er ongetwijfeld veel meer zijn maar als begin is het al heel wat.

Sprinkhanen smaken uitdrukkelijk naar walnoten. Je trekt er vleugels en poten vanaf en de rest eet je op.  Het is wel even wennen, eerlijk is eerlijk, maar eenmaal zover, merk je hoe lekker ze zijn en de tweede ging heel wat sneller naar binnen. Niet alleen als fingerfood is sprinkhaan een delicatesse, je kunt ze ook gebruiken in een pastaschotel, pizza of  deeghapje.
insecten op het menu
frisse salade met meelwormen
foto: Margriet van Stratum
Meel- en buffalowormen eet je als een knabbeltje. Ze zijn krokant en hebben een licht pikante smaak. In landen als Japan en Mexico eet men ze als snacks, die in zakjes worden verkocht zoals bij ons chips.
De gevriesdroogde wormen zijn alleen veel gezonder en bevatten geen loze calorieën of zout. Ze zijn ook lekker  in een frisse salade of in deeghapjes met kaas.
In feite  kun je er naar hartenlust mee experimenteren en volgens mij zijn ze ook lekker in een kruidenomelet, een rijstschotel of iets dergelijks.

Waarom zou je insecten eten?

insecten op het menu
meelwormen met barbecuesmaak
foto: Margriet van Stratum
Insecten zijn niet alleen een delicatesse. Ze zijn ook erg gezond en voedzaam. Eigenlijk zijn het vitaminerijke eiwitbommetjes met als toegift mineralen waaronder ijzer. Als je verder kijkt dan je bord rond is, ontdek je dat het kweken van insecten een weldaad is voor het milieu  Er is veel minder ruimte nodig om ze op te kweken, de belasting van de atmosfeer is bijna nihil en de omzetting van voer naar hoogwaardig vleeseiwit is uiterst efficient. Zo geeft 10 kg voer 1 kg rundsvlees tegen 9 kg insecten.

Chris Derudder
foto: Margriet van Stratum
Initiatiefnemer van de geslaagde proeverij is Chris Derudder van cateringbedrijf Dauranta, wat esperanto is voor verduurzaming. Dit bedrijf uit het Belgische Sterrebeek is een voorbeeld van het nieuwe ondernemen, waarin duurzaamheid centraal staat. Met zijn team zoekt Chris steeds naar nieuwe mogelijkheden die er toe bijdragen het milieu minder te belasten en minder afval te produceren. Insecten als voedsel past uitstekend in dit concept. Daarnaast heeft Dauranta oog voor dierenwelzijn en promoten zij streekproducten en groenten uit de biologische landbouw. Om ook goede arbeidsomstandigheden wereldwijd een handje te helpen gebruikt Dauranta fairtrade producten.

foto: Margriet van Stratum
Samen met Eco Innovation, een enthousiaste club professionals en vrijwilligers die o.a.stadsmoestuinen realiseren; een plaatselijke biologische bakkerij en een handelaar in biowijnen maakte Chris en zijn team er een gezellige, leerzame middag van.

Ik ben in ieder geval gewonnen en ga de komende tijd  experimenteren met insecten!

Wat vind jij van het idee om insecten op het menu te zetten?
Of heb je er al ervaring mee?
Laat het hieronder weten!