zaterdag 5 mei 2012

Insecten op het menu



insecten op het menu
pastaschotel met insecten
foto: Margriet van Stratum
Twee jaar geleden schreef ik hier over het prille begin van insecten op het menu van de Westerse mens. In mijn post van 18 april meldde ik de uitgave het insectenkookboek en nu heb ik voor de eerste keer kunnen genieten van enkele hapjes waarin insecten zijn verwerkt. Het is net als met het inzaaien van een nieuw gazon: het begint met enkele grassprietjes n voor je het weet is de hele grasmat groen.
Insecten als voedsel zijn bezig aan een opmars en hoewel veel mensen er nog van griezelen gaat dat echt veranderen. Insecten zijn namelijk heel voedzaam en erg lekker. Dat mocht ik deze week ervaren tijdens een proeverij in Anderlecht, een deelgemeente van Brussel.

Welke insecten

insecten op het menu
gevriesdroogde sprinkhaan
foto: Margriet van Stratum
De insecten die nu her en der op de markt komen zijn gekweekt en daarna gevriesdroogd, waardoor de kwaliteit is gewaarborgd en ze lang bewaard kunnen worden.
Sprinkhanen, meelwormen en buffalowormen zijn de meest gekweekte eetbare insecten. Er zullen er ongetwijfeld veel meer zijn maar als begin is het al heel wat.

Sprinkhanen smaken uitdrukkelijk naar walnoten. Je trekt er vleugels en poten vanaf en de rest eet je op.  Het is wel even wennen, eerlijk is eerlijk, maar eenmaal zover, merk je hoe lekker ze zijn en de tweede ging heel wat sneller naar binnen. Niet alleen als fingerfood is sprinkhaan een delicatesse, je kunt ze ook gebruiken in een pastaschotel, pizza of  deeghapje.
insecten op het menu
frisse salade met meelwormen
foto: Margriet van Stratum
Meel- en buffalowormen eet je als een knabbeltje. Ze zijn krokant en hebben een licht pikante smaak. In landen als Japan en Mexico eet men ze als snacks, die in zakjes worden verkocht zoals bij ons chips.
De gevriesdroogde wormen zijn alleen veel gezonder en bevatten geen loze calorieën of zout. Ze zijn ook lekker  in een frisse salade of in deeghapjes met kaas.
In feite  kun je er naar hartenlust mee experimenteren en volgens mij zijn ze ook lekker in een kruidenomelet, een rijstschotel of iets dergelijks.

Waarom zou je insecten eten?

insecten op het menu
meelwormen met barbecuesmaak
foto: Margriet van Stratum
Insecten zijn niet alleen een delicatesse. Ze zijn ook erg gezond en voedzaam. Eigenlijk zijn het vitaminerijke eiwitbommetjes met als toegift mineralen waaronder ijzer. Als je verder kijkt dan je bord rond is, ontdek je dat het kweken van insecten een weldaad is voor het milieu  Er is veel minder ruimte nodig om ze op te kweken, de belasting van de atmosfeer is bijna nihil en de omzetting van voer naar hoogwaardig vleeseiwit is uiterst efficient. Zo geeft 10 kg voer 1 kg rundsvlees tegen 9 kg insecten.

Chris Derudder
foto: Margriet van Stratum
Initiatiefnemer van de geslaagde proeverij is Chris Derudder van cateringbedrijf Dauranta, wat esperanto is voor verduurzaming. Dit bedrijf uit het Belgische Sterrebeek is een voorbeeld van het nieuwe ondernemen, waarin duurzaamheid centraal staat. Met zijn team zoekt Chris steeds naar nieuwe mogelijkheden die er toe bijdragen het milieu minder te belasten en minder afval te produceren. Insecten als voedsel past uitstekend in dit concept. Daarnaast heeft Dauranta oog voor dierenwelzijn en promoten zij streekproducten en groenten uit de biologische landbouw. Om ook goede arbeidsomstandigheden wereldwijd een handje te helpen gebruikt Dauranta fairtrade producten.

foto: Margriet van Stratum
Samen met Eco Innovation, een enthousiaste club professionals en vrijwilligers die o.a.stadsmoestuinen realiseren; een plaatselijke biologische bakkerij en een handelaar in biowijnen maakte Chris en zijn team er een gezellige, leerzame middag van.

Ik ben in ieder geval gewonnen en ga de komende tijd  experimenteren met insecten!

Wat vind jij van het idee om insecten op het menu te zetten?
Of heb je er al ervaring mee?
Laat het hieronder weten!


1 opmerking: