donderdag 8 maart 2012

Hé vrouw, hoe gaat het met je?

Vandaag is het 8 maart , sinds 1978 door de VN erkend als Wereld Vrouwendag, Een dag waarop aandacht wordt besteed aan de emancipatie van vrouwen wereldwijd. De eerste Wereld Vrouwendag werd gevierd in 1911 in Denemarken en 2012 ook in Nederland. Dat het nog steeds nodig is om aandacht te besteden aan de positie van vrouwen wereldwijd, blijkt wel uit de cijfers:
Vrouwen vormen 50% van de wereldbevolking en doen 66% van al het werk. Zij verdienen 10% van het wereldinkomen en hebben 1% van alle bezittingen. Van alle regeringsleiders op de wereld is 5% vrouw.  Driekwart van alle armen, vluchtelingen en analfabeten  zijn vrouw. 

Nederlandse vrouwen verdienen gemiddeld 23% minder dan mannen.
Er is dus nog genoeg werk aan de winkel!

Naar aanleiding van vrouwendag inventariseerde de Britse krant The Independent  het wel en wee van vrouwen in de wereld en kwam tot de volgende conclusie:


Leven

Het beste land om als vrouw te wonen is IJsland. Daar zijn vrouwen en mannen het meest gelijkwaardig wat betreft scholing, politiek en werk. Als vrouw kun je beter niet geboren worden in Yemen of Afghanistan, want daar verkeren vrouwen in een belabberde positie.

Politiek
Vrouwen met politieke ambities zijn het best af in Rwanda. In het Rwandeese parlement is de meerderheid vrouw, een unieke situatie in de wereld. In Nederland is  maar 36% van alle parlementariërs vrouw. Toch zijn we hier veel beter af dan in Saoudi Arabië, Yemen of Qutar  want daar is geen enkele vrouw vertegenwoordigd in het parlement.

Moeders
Noorwegen heeft de beste zorg rondom de geboorte van kinderen en de verzorging van moeder en kind. Het sterftecijfer van nieuwgeborenen en hun moeders is het laagste ter wereld. Heel anders dan in Afghanistan, waar moeder en kind maar liefst 200 keer meer kans lopen te sterven aan complicaties tijdens de bevalling dan door rondvliegende bommen.

Managers
In Thailand is 45% van de topmanagers een vrouw. Saoedi-Arabië staat onderaan de lijst als het gaat om het aantal vrouwen in topposities: zij hebben geen enkele vrouw in de top. En Nederland? Ons land scoort ook niet al te best:: met 19% staan we ergens onderaan., net boven Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten.

Studeren
Studeren als vrouw doe je het best in Quatar. Zes keer meer vrouwen dan mannen studeren er af. De afgestudeerde vrouwen hebben echter in eigen land vrijwel niets aan hun studie, want vrouwen kunnen er geen publieke functie vervullen

Banen voor hoger opgeleiden
In Jamaica worden maar liefst 60% van alle banen waarvoor een hogere opleiding vereist is bezet door een vrouw. Heel anders is het daarmee gesteld in Yemen, waar slechts 2% van al dit soort banen door vrouwen wordt vervuld.

Film
Zweedse vrouwen die regisseur of scenarioschrijver willen worden, hebben in hun land de beste kansen. Er bestaan speciale fondsen die tot doel hebben meer vrouwen bij het maken van films te betrekken. Het Verenigd Koninkrijk bungelt wat dat betreft ergens onderaan.

Sport
Voor een lucratieve sportcarrière ben je als vrouw het best af in de USA. Vijf van de tien best betaalde sportvrouwen ter wereld komt uit de States. Het slechtste scoort Saoudi Arabië, waar vrouwen niet eens aan sport mogen doen.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten