dinsdag 28 februari 2012

Is synthetisch vlees onze toekomst?



Ken je de film Frankenstein, waar een exentrieke professor een 'mens' in elkaar knutselt? 
Dat is straks geen fantasie meer. Tijdens een congres in Vancouver Canada onthulde de Nederlandse hoogleraar fysiologie Tom Post dat hij en zijn team er in geslaagd waren een synthetische hamburger te maken. 


Schat, het eten is bijna klaar!
In het laboratorium van de universiteit van Maastricht hebben zij stamcellen laten uitgroeien tot dunne reepjes vlees. Het synthetische vlees heeft een bleek witte kleur, maar door toevoeging van vet en bloed ziet het er in elk geval acceptabel uit. Vervolgens werden de reepjes vlees vermalen en min of meer op smaak gebracht met kruiden en specerijen. In de herfst van 2012 hopen de wetenschappers de hamburger aan voedseltechnologen te kunnen aanbieden, om te zien of het weefsel ook gebakken kan worden. Daarna hoopt prof. Post de driesterrenchef Heston Blumenthal te kunnen strikken om de hamburger te bereiden. Deze kok is het boegbeeld van moleculaire koken.  


Volgens prof. Post is het belangrijkste doel te laten zien dat de productie van synthetisch vlees mogelijk is. Op de lange termijn wordt kweekvlees een milieuvriendelijker en goedkoper alternatief voor vlees van dieren, hopen de onderzoekers.
Volgens David Steele, moleculair bioloog en voorziter van Earthsave Canada, is synthetisch vlees geen goed alternatief. Hetzelfde kan volgens Dr. Steele worden bereikt als mensen minder vlees of vleesvervangers gaan eten. Bovendien maakt  hij zich ook zorgen om de volksgezondheid. Aan synthetisch vlees zullen veel chemische middelen moeten worden toegevoegd om alleen al rotting tegen te gaan.
Daar kan ik me helemaal in vinden. Er is al genoeg 'voedsel' op de markt dat bol staat van additieven die ons lichaam meer kwaad dan goed doen. 
Hoe dan ook, voorlopig ziet het er niet naar uit dat de Post-Hamburger snel in de schappen van de supermarkt zal liggen, daarvoor zijn de kosten, 250.000 euro, een beetje aan de hoge kant. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten