donderdag 16 februari 2012

Griezelen met The Birds


Gisterenavond waren ze er alweer; honderden kraaien die in grote zwermen overvlogen, op weg naar hun slaapplaats. Ik vind dat een beetje eng om te zien, zo'n massa vogels. Het doet me steeds denken aan The Birds, een film uit 1963 van de master of suspense Alfred Hitchcock.

The Birds is een klassieker in het genre horror/thriller en weet ook de mensen van nu nog steeds te boeien. Het verhaal gaat over Melanie (gespeeld door Tippi Hedrin) en Mitch (Rod Taylor) die elkaar in San Francisco tegen komen in een vogelwinkel. Hij is op zoek naar een vogel die hij zijn zus cadeau wil doen. Na een gesprek waarin Mitch Melanie een beetje plaagt, verlaten ze de zaak zonder vogel. Melanie ziet Mitch wel zitten en  besluit twee parkieten te kopen voor de jarige. Ze gaat ze zelf afleveren in Bodega Bay, een klein dorpje in de buurt. 

Op weg naar het huis van Mitch wordt ze aangevallen door een agressieve meeuw en wat een incident lijkt mondt uit in regelrechte terreur van allerlei vogels. Hitchcock bouwt de climax langzaam op naar een dramatisch hoogtepunt en  en na het einde van de film blijf je in het ongewisse over de afloop van het drama.


In 1963 was de film vernieuwend, niet in de laatste plaats door de electronische filmmuziek van Bernard Hermann, die de creepy sfeer van de film versterkt. Ook de gebruikte trucage heeft de tand des tijds heel behoorlijk doorstaan waardoor de film ook in deze tijd tot de laatste minuut spannend blijft. Als je van film houdt is dit een klassieker die je gezien moet hebben.    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten