dinsdag 8 januari 2013

Vogels in de tuin

koolmees
Ondanks het (veel) te warme winterweer weten de vogels het voederhuisje in onze tuin goed te vinden. Het is voor hen een soort snackbar. In de natuur kunnen ze met een beetje moeite nog voldoende voedsel vinden, maar in de tuin ligt het gewoon voor het oprapen en dat hebben ze heel snel in de gaten!.Al die bedrijvigheid is een leuk gezicht. Ik krijg er goede zin van en heb nauwelijks meer in de gaten dat het grijs, saai weer is.







Grote Bonte Specht
Omdat we in een bosrijke omgeving wonen hebben we ook echte bosbewoners te gast, zoals de grote bonte specht, die vooral dol is op pinda's. Hij ziet de silo waar deze lekkernij in zit als een raar soort boom waar hij met zijn grote snavel driftig in pikt, net zoals hij in het bos een stam inspecteert.
Natuurlijk ontbreken ook de mezen niet: acrobaten, die in geen enkel circus zouden misstaan. Ondersteboven, hangend aan één pootje of al fladderend als een kolibrie, net hoe het uitkomt. Met een lekker brokje in hun snavel gaan ze dan op een takje zitten, waar ze het tussen hun pootjes vasthouden en lekker oppeuzelen. Er zijn niet alleen koolmezen, maar ook pimpelmezen met hun fraaie blauwe kapje, zwarte mezen, staartmezen en matkoppen. Ik sta er van versteld hoeveel kracht er in zulke kleine lijfjes zit.

ringmus
Het meest luidruchtig zijn de mussen, die al ruziënd en kwetterend een voorkeur hebben voor de voedertafel. Huismussen zitten er broederlijk naast hun neefjes de ringmussen. Nou ja, broederlijk is teveel gezegd want ze gunnen elkaar geen enkel zaadje!

Nu het niet zo koud is, komt de boomkruiper maar heel af en toe. In een boom is het toch veiliger voor hem. Maar mooi als hij is! 
Speciaal voor deze gast heb ik een vetblok met insecten neergehangen, een lekkernij die de andere vogels zich ook goed laten smaken.

Boomkruiper
Het is dus best de moeite waard om een voederplek in te richten voor onze gevederde vrienden. Fijn voor hen om de winter door te komen en een lust voor je oog.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten