vrijdag 23 maart 2012

Top 10 van enge beesten in Nederland en België

Haaien, schorpioenen, vogelspinnen...als je wilt griezelen zijn er dieren te over die je het ultieme horrorgevoel kunnen geven. Gelukkig voor Nederlanders en Belgen komen dit soort engerds niet in hun land voor. Toch wonen er ook in onze streken dieren die je beter niet tegen kunt komen omdat ze onaangenaam pijnlijk kunnen bijten, steken of schoppen. Ik heb een top 10 gemaakt van de meest 'gevaarlijke' beesten en beestjes. Ik ben geen bioloog of zo, dus wetenschappelijk stelt het niks voor.. Zie toe en griezel mee!


10) Kompaskwal

Kompaskwal
foto: M.van Stratum
Het is een meest voorkomende soorten kwallen in de Noordzee. Met zijn lange tentakels, bezet met netelharen,  sleept hij als het ware door het water en vangt zo garnalen, visjes en plankton. Die leggen het loodje door het gif dat vrijkomt als de brandhaartjes afbreken. Als argeloze zwemmer merk je vooral een onaangenaam branderig gevoel als je de kompaskwal tegenkomt. Alsof je in een bos brandnetels bent gevallen.
De beste remedie is azijn op de plek en de brandende jeuk is dan wel naar een uurtje of zo verdwenen.



9) Adder

Adder
foto: Benny Trapp GNU
Weliswaar kan de beet van een adder dodelijk zijn, maar de kans dat je er een tegenkomt is wel heel klein. Daarom zijn lage plaats in mijn top-10. De adder is onze enige gifslang en hij woont het liefst in vochtige gebieden met dichte vegetatie. Hij bijt mensen alleen als hij zich bedreigd voelt en hakt dan als het ware met zijn giftanden in de huid. Het gif van de slang werkt in op het bloed en kan dodelijk zijn. Volwassenen met een goede conditie worden er meestal alleen goed ziek van. Een snel bezoek aan de dokter is aan te raden. Wil je echt voorkomen dat je er misschien een tegenkomt,  loop dan nooit blootvoets door het bos of de hei, blijf op paden en zie je er een, loop er dan met een grote boog omheen.

8) Rode Bosmier

Rode Bosmier
foto: Wikipedia
Een uiterst agressief heerschap en wat meer is, hij is altijd in het gezelschap van duizenden andere hooligans. Als je hun nest verstoort kennen ze geen pardon en vallen met zijn allen aan. Hun beten zijn uiterst pijnlijk en het mierenzuur dat ze rond spuiten maakt het nog vervelender. Je kunt er een paar uur goed last van hebben. Afdeppen met azijn verlicht de pijn. Maar ja wie heeft dat bij zich in een bos?! Goed uitkijken dus dat er geen mierennest in de buurt is als je in het bos gaat picknicken.


7) Everzwijn

Everzwijn met jongen
foto: wikipedia
We blijven nog even in het bos, want daar leeft het everzwijn, familie van ons huisvarken. In de Belgische Ardennen en op de Veluwe loop je grote kans er een tegen te komen. Everzwijnen kunnen behoorlijk agressief zijn als ze zich bedreigd voelen.Vooral als ze jongen hebben. En vergis je niet, ze kunnen heel hard lopen, gaan dwars overal doorheen en zijn in staat je in te halen. Een stoot van hun vlijmscherpe slagtanden kunnen je ernstig verwonden. Het enige wat je  doen is in een boom klimmen.
Het beste echter is afstand bewaren en rustig een andere kant uit wandelen. Dan valt een ontmoeting met een everzwijn wel mee.



6) Bremzakspin

Bremzakspin
foto: Fritz Geller GNU
Ik heb lang moeten zoeken naar een spin die in dit rijtje thuishoort. Maar, ik heb er een gevonden! Geen spin die je in huis tegen komt. De Bremzakspin houdt zich vooral op in schaduwrijk struikgewas, maar komt ook voor in de tuin waar hij op een schaduwrijke plek een zakvormig nest bouwt. Het is een snelle, agressieve roofspin die meteen toehapt als hij een prooi denkt te zien. Dat kunnen insecten zijn, maar ook je hand bijvoorbeeld. Zijn beet is uiterst pijnlijk en veroorzaakt een gele zwelling, die pas na dagen of zelfs weken wegtrekt. Ook wordt je er misselijk van en duizelig. In uitzonderlijke gevallen gaat de beetwond ontsteken en vormt een zweer die maar met moeite geneest.


5) Stier

Stier
foto: wikipedia
Jawel, ik bedoel echt de stier uit de veehouderij. Het zijn sterke, robuuste dieren die erg agressief kunnen zijn. Jaarlijks vallen er dodelijk slachtoffers door een stier die schijnbaar zonder reden aanvalt. Opletten dus wanneer je langs een wei komt waarin een stier rondloopt. Ga hem in elk geval niet pesten of zo. Een stier kan bijzonder opgewonden raken van fladderende bewegingen dus gewoon rustig links laten liggen, deze kolos. Overigens is het een fabeltje dat een stier woedend zou worden door de kleur rood: hij is kleurenblind.


4) Pieterman

Pieterman
foto: Wikipedia
Dit kleine zeevisje is een van de giftigste dieren van Europa. In de zeebodem van het ondiepe water van de Noordzee graaft hij zich in. Alleen zijn rugstekels blijven boven de grond uitsteken. Deze staan in verbinding met een gifblaas, die zich leegt als de stekel worden aangeraakt. Zijn prooi, kleine vissen en garnalen, zijn meteen dood. Als je gaat pootje baden loop je dus kans op een pieterman te trappen. Je voelt dan een vlijmscherpe pijn in je voet, waarvan je wel een half jaar erg veel last kunt hebben. Het gif bestaat uit eiwitten die boven de 40 gr celsius snel afbreken. Als je de gekwetste voet zo snel mogelijk in heet water steekt verminder je de pijn en zal die ook eerder over zijn. Je moet natuurlijk wel uitkijken voor verbranding, ander kom je van de regen in de drup!


3) Processierups

Processierups
foto: wikipedia
We hadden er lang geen last meer van gehad, maar de laatste jaren zijn ze in mei en juni weer massaal aanwezig. Processierupsen leven vooral op zomereiken. Ze zijn 's nachts actief en kruipen in een lange rij, dicht bij elkaar naar boven op zoek naar het sappige blad van de eik. Overdag klitten ze bij elkaar op de stam. De rupsen zijn begroeid met wel een miljoen uiterst kleine brandharen die ze af schieten. Deze micro pijltjes dringen gemakkelijk door de huid heen en komen ook terecht in luchtwegen en ogen. Ze veroorzaken zwellingen, tranende ogen, huiduitslag en vreselijke jeuk. Als je er gevoelig voor bent wordt je ook nog eens misselijk en duizelig van de haartjes. Je kunt er niet veel aan doen want de haartjes kunnen over grotere afstand verwaaien. Lanen  van Amerikaanse eik en bossen waar deze bomen groeien kun je in de periode dat deze rupsen actief zijn beter mijden.


2) Teek

Teek, voor (li) en na (re) de maaltijd
foto: wikipedia
Teken zijn geduldige wezens. Ze kunnen meer dan een jaar zonder voedsel en wachten intussen in struiken, bomen en grassen tot een warmbloedig dier langskomt. Dan laten zij zich vallen, bijten zich vast in de huid van hun slachtoffer en zuigen zich vol bloed. Ook mensen zijn de pineut alhoewel je bijna niets voelt van hun beet en ook dat beetje bloed kun je best missen zonder er last van te hebben. Het gevaarlijke van een tekenbeet is dat daarmee een bacterie in de bloedbaan kan komen die de gevreesde ziekte van Lyme veroorzaakt en ook van een virus die verantwoordelijk is voor een vorm van ernstige hersenvliesontsteking. Hoe sneller je de teek verwijdert, hoe minder kans je loopt op besmetting. Dat doe je het best door na een wandeling in de vrije natuur of wanneer je in de tuin hebt gewerkt goed te controleren of je een teek ziet zitten. Als je de onverlaat ontdekt hebt moet je hem verwijderen met een tekenpincet. Gebruik nooit alcohol, want daar wordt een teek misselijk van en komt zijn maaginhoud in je bloed, inclusief alle ziekmakers.

1) Wesp

Wesp
foto: Richard Bartz GNU
Op de eerste plaats komt voor mij de wesp. Verpester van menige zomeravond door zijn irritante aanwezigheid, het liefst op de rand van je glas. Het is een agressieveling met een heel kort lontje, dus een steek heb je zo te pakken! Zijn steek kan iemand behoorlijk ziek maken en soms vallen er zelfs dodelijke slachtoffers. In het gunstigste geval veroorzaakt een wespensteek een pijnlijke zwelling op de getroffen plek die pas na enkele uren wegtrekt. Ben je allergisch voor zijn gif, dan zijn de symptomen veel ernstiger en kan zelfs ademnood optreden. Een bezoek aan de dokter is dan geraden!
Wespen laten zich wel vangen in een wespenval, die je gemakkelijk kunt maken van een limonadefles. Ook schijnen ze een hekel te hebben aan wierook waarin kruidnagel is verwerkt.


Ben je ooit in aanvaring gekomen met een van deze engerds, dan zou ik het leuk vinden als je hieronder je verhaal vertelt!










3 opmerkingen:

  1. Hee, wat leuk dat je ook hier blogt! Je bent er ook maar druk mee, maar het is zo leuk om te doen! Ik ga deze ook even aan mijn lijstje toevoegen
    xx

    BeantwoordenVerwijderen
  2. mijn vriendin en ik een pijlstaartrups

    BeantwoordenVerwijderen