dinsdag 14 februari 2012

Jan van Eijck krijgt een tripel


In 2014 wordt het Van Eyckjaar gevierd in Maaseik. Het zal dan 150 jaar geleden zijn dat het standbeeld van de gebroeders van Eyck onthuld werd in het centrum van het stadje aan de Maas. 


standbeeld gebr. van Eyck Maaseik
foto: margriet van Stratum
De schilders Jan en Hubert van Eyck werden daar op het einde van de 14e eeuw geboren. Het wereldberoemde "Lam Gods" is van hun hand. Het triptiek is te bewonderen in de Gentse St Baafskathedraal en geldt als een van de mooiste voorbeelden van de Vlaamse Primitieven. De Maaseikenaren zijn dan ook terecht trots op hun zonen. 


In 1864 werd hun marmeren standbeeld, ontworpen door Leopold Wiener, onthuld en dat wordt nu uitbundig gevierd met allerlei evenementen. En, Vlaamser kan het eigenlijk niet, daar hoort ook een speciaal voor de gelegenheid gebrouwen bier bij. 


De in brouwerskringen gevierde brouwingenieur Peter Croonenberghs viel de eer te beurt een speciale tripel te ontwerpen. Eerder al had hij de 'Limburgse Witte' op zijn naam staan en de verwachtingen waren dan ook hoog gespannen. Croonberghs brouwde, samen met zijn studenten, een vijftal tripels, elk met een eigen boeket kruiden. De kruiden kwamen uit de streek en Croonenberghs verdiepte zich ook in de flora die op het Lam Gods staat afgebeeld. 


De organisatoren van het van Eyckjaar mochten als eerste proeven en uit de vijf verschillende soorten de enige echte Van Eyck tripel kiezen. Op 20 maart, in het kader van dde nacht van de geschiedenis mag het grote publiek kennismaken met dit echte Belgische bier. Vanzelfsprekend krijgt de Jan van Eyck tripel een eigen glas en etiket met daarop een zelfprotret van de schilder. 
In 2014 zijn er veel evenementen te beleven  in Maaseik, maar ook voor die tjd is een bezoek aan dit gezellige stadje de moeite waard. 




1 opmerking: