Op dit moment zijn er ongeveer 7 miljard mensen en men verwacht dat de bevolking in 2050 tot 9 miljard zal zijn aangegroeid. Dat zijn er nogal wat en al die monden moeten worden gevoed. Daar komen nog eens miljarden landbouwdieren bij die ook allemaal hun graantje mee moeten pikken. Natuurlijk kunnen we het in het rijke Westen wel met wat minder voedsel toe en efficiënter omgaan met wat beschikbaar is aan landbouwgrond. Toch zal dat uiteindelijk niet genoeg zijn, vandaar dat zeewier hoog op de agenda staat.
![]() |
Wakame klaargemaakt zeewier |
Het idee is niet origineel, want al eeuwen gebruiken mensen zeewier als veevoer, meststof en voedsel. Vooral in Azië, waar Japan koploper is in de consumering van zeewier. Ze gebruiken het in tal van gerechten, waarvan sushi het bekendste is.
Om niet dezelfde fout te maken als in de landbouw, waar pas laat de noodzaak tot duurzaam verbouwen doordrong, zou de teelt van zeewier vanaf het begin moeten rusten op de drie pijlers van duurzaamheid: respect voor het milieu, rendabel wat de economie betreft en gedragen door de maatschappij.
Daar zijn onderzoekers nu mee bezig, ook in Nederland waar sinds vorig jaar een proefveld is aangelegd in de Oosterschelde. De stichting Zeeschelp waarin wetenschappers en ondernemers samenwerken, heeft daarover de supervisie. Ze experimenteren niet alleen met de verantwoorde teelt van zeewier, maar ook met de kweek van vis, schaal- en schelpdieren.
Een vernieuwende ontwikkeling, die positief uit kan pakken als ze maar verder blijven kijken dan de portemonnee alleen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten